Lukutoukka

Noin vuosi sitten, jälleen yhtenä unettomana aamuyönä valvoin ja mietin elämääni ja valintojani. Mietin kaikkea sitä mikä minulle on oikeasti tärkeää ja mitä ilman en voi elää. Yksi vastaus oli selvä: kirjat ja lukeminen.

Lapsena en tiennyt mitään parempaa, kuin olla yksin ja lukea. Raahasin kirjastosta valtavia kirjapinoja ja ahmin ne muutamassa päivässä. Paras paikka maailmassa oli mummolan vaatehuone, johon sulkeuduin tuntikausiksi omaan maailmaani lukemaan vanhoja Seura-lehtiä. Edelleen lukeminen on minulle yksi rakkaimmista asioista. Saan kirjoista valtavasti turvaa: lukeminen lohduttaa ja pitää minut kasassa silloin kun maailma ympärillä natisee liitoksissaan.

Keskellä aamuyön hämärää kaikki näytti yhtäkkiä täysin selkeältä. Halusin tehdä taideteoksen, jonka keskiössä olisivat kirjat ja lukeminen ja vielä niin, että olisin itsekin osa teosta. Naputin hakemuksen Taidekeskus Itään ja jäin odottamaan.

Vuotta myöhemmin istun Idässä Galleria Riutan ikkunapenkillä viltti ja kirja sylissäni. Lattialla on kirjapinoja, kaikki ne ovat peräisin omasta kirjahyllystäni. Tilassa on sohvia ja nojatuolia, kotoisia lukunurkkauksia joita valaisevat mummoloista tutut jalkalamput kankaisine varjostimineen. Ympärilläni istuu ihmisiä, he ovat kanssani lukemassa ja olemassa yhdessä hiljaa.

Sydän pakahtuu onnesta.

Ystävä tulee kertomaan, ettei ole pystynyt lukemaan aikoihin sivua enempää, mutta nyt niitä oli kääntynyt kaksikymmentä. Meitä molempia itkettää. Toinen tulee kiittämään kirjavinkeistä, kolmas sanoo menevänsä täältä suoraan kirjastoon ja neljäs kysyy, voisiko tuoda kokonaisen koululuokan myöhemmin vierailulle.

Ajattelen sitä, miten moni nykyään sanoo ettei enää kykene keskittymään kirjaan tai oikein mihinkään muuhunkaan. Tunnistan sen oikein hyvin eikä se saisi olla niin. Meidän pitää panna aktiivisesti hanttiin kaikelle sille, mikä murentaa keskittymiskykyämme, emme saa hyväksyä sitä ja huokailla että tämmöstä tää nyt vaan on. Me tarvitsemme vähemmän häsläystä ja vähemmän multipaskausta ja enemmän keskittymistä yhteen asiaan kerrallaan.

Me tarvitsemme rauhoittumista, me tarvitsemme hiljaisuutta.

Lukutoukka Taidekeskus Idässä 28.3. asti, avoinna ti-pe klo 11-17 sekä la 11-14. Teokseen kuuluvat huonekalut ovat lainassa kierrätyskeskus Hyötyhallista.

Kuva: Marita Räsänen

Jätä kommentti