Ystävistä, ystävyydestä

En pidä ystävänpäivästä.

Ystävistäni pidän kyllä paljonkin, toivon että hekin minusta. Mutta en tunnista omaa käsitystäni ystävyydestä vaaleanpunaisista sydämistä tai onnittelukorttien kuluneista ja siirappisista fraaseista.

Ystävyys on ihanaa ja tärkeää, mutta myös hankalaa ja vaikeaa. Jostain syystä ihannoimme sellaisia ihmissuhteita, jotka kestävät mitä vaan, vaikka harva niistä todellisuudessa on sellainen, koska eihän ihminenkään kestä mitä vaan.

En ole se, joka voi sanoa olleensa aina lähimmäistensä tukena. En ole se, jolle voi soittaa vaikka keskellä yötä, tai voi, mutta puhelin on äänettömällä. Jos on hätä, soita hätänumeroon.

Niitä joita rakastan, rakastan paljon, mutta joskus lyön oven kiinni heidänkin nenänsä edestä, koska sellainen minä olen, enkä enää jaksa pyytää sitä anteeksi.

En myöskään usko ikuiseen ystävyyteen. Ihmissuhteiden arvoa ei mitata niiden kestolla. Ihmisiä tulee ja menee, jotkut kulkevat vierellä kauemmin kuin toiset mutta keneenkään ei pidä jäädä kiinni vain siksi, että jossain on olemassa yhteinen historia. On oltava jotain jaettavaa myös tässä hetkessä.

Minua on joskus pidetty hyvänä kuuntelijana, vaikka en ole ihan varma onko se totta. Enemmän siinä on ollut kyse siitä, että olen kokenut velvollisuudekseni olla toisten käytettävissä, silloinkin kun en olisi jaksanut. Usein olen ollut myös liian arka tai hauras tuomaan omat huoleni päivänvaloon, tai sitten pitänyt toisen taakkaa omaani painavampana. Sanonut vain että ei täs mitää, vaikka oikeasti on kaikki.

Aivan liian harvoin kysymme toisiltamme, mitä ihan oikeasti kuuluu, niin että olemme myös valmiita kuuntelemaan vastauksen. Ja aivan liian harvoin uskallamme kertoa totuuden.

Tuntuisi hassulta toivottaa hyvää ystävänpäivää kaikille, koska eiväthän kaikki ole ystäviäni. Tunnen toki paljon ihmisiä, mutta elämässäni on lopulta hyvin vähän sellaisia tyyppejä, joille voin ilman tuomion pelkoa kääntää saumapuoleni näkyviin: näyttää kaikki mutkalle menneet ompeleet ja päättelemättömät, sykkyräiset langat.

Jotain sellaista se kai sitten on, ystävyys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s